Πώς να παραμείνετε πλούσιοι

Money - $Όσο και αν μερικοί νομίζουν ότι η ζωή ορισμένων εφήβων, που προέρχονται από πολύ πλούσιους γονείς και πάνε για ψώνια στο Παρίσι, οδηγούν ένα Range Rover και «εμπιστεύονται» τα άπλυτά τους σε υπηρέτες, είναι ασφαλής, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Τι μπορεί για παράδειγμα να συμβεί εάν η κακοδιαχείριση και η άνευ ορίων σπατάλη μιας πλούσιας κληρονομιάς, «στείλει στο πεζοδρόμιο» τον γόνο μιας ευαγούς οικογένειας;

Πολλές είναι οι οικογένειες στις ΗΠΑ που προβληματίζονται για το πώς θα προετοιμάσουν τα παιδιά τους για την διαχείριση της περιουσίας που θα αναλάβουν όταν ενηλικιωθούν. Οι συνήθεις προβληματισμοί των γονέων καταλήγουν σε ερωτήσεις του τύπου «Πόσα πρέπει να δίνω στα παιδιά μου όταν ενηλικιωθούν» ή «πότε πρέπει να τα δώσω;».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τομ Ρότζερσον, διευθυντή της BNY Mellon Management, εταιρείας διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, οι περισσότεροι γονείς κάνουν τις λάθος ερωτήσεις. Τα σημαντικότερα στοιχεία, σχολιάζει ο Ρότζερσον, είναι η οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης και η διδαχή της ανταγωνιστικότητας. Αντιθέτως, η πλειονότητα των γονέων επιθυμεί να δει τα παιδιά της να διαχειρίζονται ένα λογαριασμό, μια καριέρα και να έχουν πολλές και ποικίλες ενασχολήσεις προτού τους δοθούν μεγάλα οικονομικά ποσά.

Η προετοιμασία των παιδιών για την υποδοχή μεγάλων οικονομικών μεγεθών συνδέεται άμεσα, σύμφωνα με έρευνα της PNC Wealth Management, με την μεταλαμπάδευση οικογενειακών αξιών και πρακτικών που ενθαρρύνουν την ορθολογική οικονομική διαχείριση.

Μόνο ένα 27% των γονέων συζητούν με τα παιδιά τους τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας δίνοντας έμφαση σε αξίες όπως εργατικότητα, δημιουργικότητα και φιλανθρωπία. Όταν μάλιστα πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις που έχουν ιστορία και παράδοση, οι ενήλικες προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους αναδόχους τους ότι η κληρονομιά είναι κάτι ιερό που πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οικογένεια Γκόουεν που είχε την τύχη να εκκινήσει στις αρχές του 19ου αιώνα με μια επιχείρηση ατμόπλοιων. Σήμερα η οικογένεια διατηρεί τον πλούτο της και αριθμεί περισσότερο από 90 μέλη σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Μερικά εξ’αυτών δεν έχουν καμία σχέση με το εμπόριο ή τις επιχειρήσεις, ωστόσο η κληρονομιά που τα περιμένει είναι αρκετά μεγάλη. Η οικογένεια διατηρεί τους δεσμούς της και το κοινό σημείο αναφοράς της στον 19ο αιώνα με newsletter που δημοσιεύει ενδοοικογενειακά παραδείγματα αποταμίευσης και ενίοτε φιλανθρωπίας!

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Institute for Private Investors, οι περισσότεροι κηδεμόνες θέλουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους με αξίες της μεσοαστικής τάξης με μία «ελιτίστικη» επικάλυψη. Αυτό που ενδεχομένως θεωρούν σημαντικό οι γονείς, είναι η σημασία της εργατικότητας και του διαρκούς αγώνα, στοιχείο που μπορεί πιο εύκολα να εκλείψει σε ένα άνετο οικονομικά περιβάλλον.

kathimerini.gr με πληροφορίες από New York Times

Loading
blog comments powered by Disqus