Η Nokia προσφέρει δωρεάν πλοήγηση για πεζούς και οδηγούς στα smartphones της

Η Nokia ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδια της για την παρουσίαση μιας νέας έκδοσης του Ovi Maps για τα smartphones της, η οποία θα διατίθεται από την ιστοσελίδα www.nokia.com/maps χωρίς επιπλέον κόστος, και θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα πλοήγησης υψηλού επιπέδου, τόσο για πεζούς, όσο και για οχήματα.Αυτή η κίνηση ενδέχεται σχεδόν να διπλασιάσει το μέγεθος της σημερινής αγοράς κινητών πλοηγών. Η νέα έκδοση του Ovi Maps περιλαμβάνει high-end λειτουργίες πλοήγησης πεζών και αυτοκινήτων, όπως φωνητική καθοδήγηση turn-by-turn σε 46 γλώσσες και για 74 χώρες, traffic information για 10 χώρες, καθώς και λεπτομερείς χάρτες για περισσότερες από 180 χώρες.

«Γιατί να έχει κανείς πολλαπλές συσκευές οι οποίες δουλεύουν μόνο στα όρια μιας χώρας ή γεωγραφικής περιοχής; Βάλτε όλες τις λειτουργίες μαζί, κάντε το δωρεάν, κάντε το παγκόσμιο, και έτσι μέσα σε μια μέρα διπλασιάζεται το εν δυνάμει μέγεθος της αγοράς των κινητών συσκευών πλοήγησης», εξηγεί ο κ. Anssi Vanjoki, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στη Nokia. «Η Nokia είναι η μόνη εταιρεία που διαθέτει μια υπηρεσία πλοήγησης για κινητά, η οποία απευθύνεται σε οδηγούς και πεζούς, και δουλεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντίθετα με την πρακτική των παραδοσιακών κατασκευαστών συστημάτων πλοήγησης για αυτοκίνητα, εμείς δεν σας υποχρεώνουμε να αγοράσετε χάρτες για διαφορετικές χώρες, τις οποίες μπορεί να επισκέπτεστε για λίγες μόνον ημέρες. Προσφέρουμε τόσο την πλοήγηση, όσο και τους χάρτες χωρίς καμία χρέωση, με όλες τις high-end δυνατότητες και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά που περιμένει ο κόσμος στις μέρες μας από ένα σύστημα πλοήγησης.»

Για τη Nokia, η αφαίρεση του κόστους της πλοήγησης, τόσο στην περίπτωση των οδηγών, όσο και των πεζών, της επιτρέπει να ενεργοποιήσει πολύ γρήγορα μια τεράστια βάση χρηστών, στην οποία μπορεί να προσφέρει νέες λειτουργίες, νέο περιεχόμενο και υπηρεσίες που συνδυάζονται με τη θέση του χρήστη. Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Nokia που θέλει να σπρώξει την αγορά προς τους κινητούς χάρτες, την πλοήγηση και τις location based υπηρεσίες. Επίσης, η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με το όραμα της Nokia για το επόμενο κύμα ανάπτυξης, στο κέντρο του οποίου θα βρίσκονται η κοινωνική δικτύωση με ενημέρωση της θέσης του χρήστη, καθώς εξίσου σημαντικό με το ‘τι’ θα κάνουν οι άνθρωποι, θα γίνει και το ‘πού’ θα το κάνουν.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Canalys, ο αριθμός των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που χρησιμοποιούν την πλοήγηση μέσω GPS στο κινητό τους έφτανε, στο τέλος του 2009, τα 27 εκατομμύρια, περίπου. Η Nokia, με αυτή την ανακοίνωση, δίνει τη δυνατότητα σε σχεδόν 20 εκατομμύρια κατόχους Nokia smartphones που διαθέτουν συμβατές συσκευές, μέσω ενός απλού download των νέων Ovi Maps, να ενεργοποιήσουν αμέσως, δωρεάν, τη λειτουργία πλοήγησης πεζών και οδηγών. Η κίνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει στο διπλασιασμό της εγκατεστημένης βάσης όσων χρησιμοποιούν υπηρεσίες πλοήγησης, μέσα σε μια μέρα. Η Nokia θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τη βάση αυτή καθώς προσθέτει γρήγορα, όλο και περισσότερα smartphones στη λίστα με τις συμβατές συσκευές. Η Canalys, επίσης, υπολογίζει ότι το 2009 η εγκατεστημένη βάση smartphones με ενσωματωμένο GPS έφτανε τα 163 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, από τα οποία η Nokia είχει μερίδιο μεγαλύτερο από το μισό (51%), έχοντας πουλήσει συνολικά 83 εκατομμύρια κινητά με GPS.

«Αυτή είναι μια κίνηση που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Αξιοποιώντας την εξαγορά της NAVTEQ, και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρουμε, μπορούμε πλέον να βάλουμε στην παλάμη του χεριού σας ένα πλήρες σύστημα πλοήγησης, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν βρίσκεστε, οποτεδήποτε το χρειαστείτε – και χωρίς πρόσθετο κόστος», συνέχισε ο κ. Anssi Vanjoki. «Προσθέτοντας, χωρίς επιπλέον κόστος, κάμερες στα κινητά μας, γίναμε πολύ γρήγορα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φωτογραφικών μηχανών στον κόσμο. Ο στόχος των νέων Ovi Maps είναι να μας επιτρέψουν να κάνουμε το ίδιο και με την πλοήγηση».

Με την αφαίρεση του επιπλέον κόστους για τους καταναλωτές, η Nokia περιμένει ότι θα βοηθήσει στην εξάπλωση των mobile χαρτών και της πλοήγησης, και ότι θα προσφέρει στο σύνολο των συνεργατών της μια ξεκάθαρη επιχειρηματική ευκαιρία:

Για τους παρόχους:

Η Nokia πιστεύει ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν στους πελάτες τους ένα ολοκληρωμένο πακέτο πλοήγησης για πεζούς και για οδηγούς, και επίσης να τονώσουν τη χρήση των υπηρεσιών data. Ένα πρόσθετο όφελος για τους παρόχους έχει να κάνει με το ότι το Ovi Maps χρησιμοποιεί μια μοναδική, υβριδική τεχνολογία η οποία έχει βελτιστοποιηθεί για χρήση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Με προηγμένα vector graphics, και συνδυάζοντας έξυπνα τους χάρτες που έχει φορτώσει ο χρήστης από πριν στο κινητό του, με τους online, η νέα έκδοση του Ovi Maps φτάνει να χρειάζεται ένα πολύ μικρό κομμάτι εύρους ζώνης, σε σύγκριση με τη βαριά τεχνολογία bitmap που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πάροχοι mobile χαρτών.

Για τους ανεξάρτητους προγραμματιστές εφαρμογών:

Το να καταστήσουμε την πλοήγηση σε κινητό τόσο οικεία, όσο είναι πλέον η αποστολή ενός σύντομου μηνύματος ή η λήψη μιας φωτογραφίας, αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία, δεδομένου ότι διευρύνεται η βάση των χρηστών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει κι άλλες υπηρεσίες που αξιοποιούν τη γεωγραφική τους θέση. Μέσω του beta προγράμματος Ovi for Developers, η Nokia έχει δώσει σε επιλεγμένους developers και publishers μια πρώτη εικόνα του Ovi APIs & SDK – Beta (software development kit), το οποίο τους επιτρέπει να κτίσουν ανάλογες εφαρμογές, τις οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να διαθέσουν μέσα από το Ovi Store της Nokia.

Το Ovi Maps είναι άμεσα διαθέσιμο να κατέβει για 10 μοντέλα Nokia, στα οποία περιλαμβάνονται το δημοφιλές Nokia N97 mini, το Nokia 5800 XpressMusic και το Nokia E72, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προστεθούν κι άλλα Nokia smartphones. Στο μεταξύ, όσοι διαθέτουν ένα Nokia smartphone που είναι συμβατό με το νέο Ovi Maps μπορούν ήδη να αποκτήσουν τους χάρτες χωρίς χρέωση, από την ιστοσελίδα : www.nokia.com/maps .

Από το Μάρτιο του 2010, τα νέα smartphones της Nokia που διαθέτουν GPS, θα περιέχουν την νέα έκδοση του Ovi Maps, με προφορτωμένα στοιχεία για τους τοπικούς χάρτες, με high-end λειτουργία πλοήγησης για πεζούς κι οδηγούς, και με δωρεάν πρόσβαση στους ταξιδιωτικούς οδηγούς του Lonely Planet και της Michelin.

Το Ovi Maps καλύπτει περισσότερες από 180 χώρες, υποστηρίζοντας πλοήγηση για αυτοκίνητα και πεζούς σε 74 χώρες και μέσα από 46 γλώσσες, ενώ περιέχει 6000 σημεία ενδιαφέροντος σε τρισδιάστατη απεικόνιση (3D landmarks) από 200 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι οδηγοί του Lonely Planet και της Michelin διαθέτουν πληροφορίες για περισσότερους από 1.000 προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ίσως σας αρέσουν επίσης…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *