Η SanDisk, η Sony και η Nikon θέτουν νέα πρότυπα στο φορμά της επόμενης γενιάς καρτών μνήμης υψηλής ταχύτητας

Οι τρεις εταιρείες αναπτύσσουν από κοινού νέες προδιαγραφές για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της αγοράς στον τομέα της επαγγελματικής φωτογραφίας και του βίντεο

Η SanDisk Corporation, η Sony Corporation και η Nikon Corporation ανακοίνωσαν την κοινή τους προσπάθεια ανάπτυξης μιας σειράς προδιαγραφών οι οποίες θα ικανοποιούν τις μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς στον τομέα της επαγγελματικής φωτογραφίας και του βίντεο. Οι τρεις εταιρείες προώθησαν τις προτεινόμενες προδιαγραφές στην CFA (CompactFlash® Association)*, τον διεθνή φορέα προτυποποίησης προϊόντων CompactFlash, με σκοπό το συγκεκριμένο φορμά να καθοριστεί ως πρότυπο.

Οι επαγγελματικές εφαρμογές φωτογραφίας και βίντεο υψηλής ευκρίνειας (HD), απαιτούν μια νέα γενιά καρτών μνήμης, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται πολύ μεγαλύτερα αρχεία. Για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές απαιτήσεις της βιομηχανίας της εικόνας για μεγαλύτερες ταχύτητες και περισσότερη χωρητικότητα, η SanDisk, η Sony και η Nikon, πρότειναν νέες προδιαγραφές για τις κάρτες μνήμης, οι οποίες θα προσφέρουν καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης, ξεπερνώντας τα χαρακτηριστικά των σημερινών καρτών της αγοράς. Το νέο φορμά, μόλις υιοθετηθεί, θα προσφέρει νέες, συναρπαστικές δυνατότητες στο χώρο της επαγγελματικής φωτογραφίας και του βίντεο.

Οι προτεινόμενες προδιαγραφές επιτυγχάνουν ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων μέχρι και 500 Megabyte ανά δευτερόλεπτο (MB/sec) (θεωρητική μέγιστη ταχύτητα), χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερα ευέλικτο interface PCI Express. Οι μεγαλύτερες ταχύτητες θα επιτρέψουν τη χρήση εφαρμογών στη φωτογραφία και το βίντεο οι οποίες σήμερα δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με τις υπάρχουσες προδιαγραφές του interface Parallel ATA (PATA), το οποίο χρησιμοποιείται στις κάρτες CompactFlash. Η έκδοση CF6.0, η οποία παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2010, προσφέρει μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς μέχρι και 167MB/sec.

Οι μεγαλύτερες ταχύτητες που επιτυγχάνονται με τις νέες προδιαγραφές επιτρέπουν τη συνεχόμενη φωτογράφηση κατά ριπάς, αποθηκεύοντας τις εικόνες σε τεράστια αρχεία φορμά RAW. Η βελτίωση της απόδοσης επιτρέπει επίσης στους χρήστες να μεταφέρουν άμεσα μεγάλα αρχεία φωτογραφιών και βίντεο υψηλής ανάλυσης από την κάρτα στον υπολογιστή. Οι προδιαγραφές συνδυάζουν την υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων με μικρή κατανάλωση, μέσω ενός κλιμακωτού συστήματος κατανομής της ενέργειας της μπαταρίας, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Εκτός από την κορυφαία απόδοση και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες προδιαγραφές για τις κάρτες μνήμης, θα ικανοποιούν και τις μελλοντικές απαιτήσεις χωρητικότητας και αντοχής των επαγγελματικών εφαρμογών. Το νέο προτεινόμενο φορμά θα έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τη θεωρητική μέγιστη χωρητικότητα πάνω από τα 2 terabyte (TB), δυνατότητα ιδιαίτερα χρήσιμη για εφαρμογές που διαχειρίζονται εικόνες υψηλής ανάλυσης και HD βίντεο. Οι νέες προδιαγραφές έχουν παρόμοιο μέγεθος με τις κάρτες CompactFlash®, ενώ η λειτουργία ελέγχου της προσπέλασης και η αυξημένη ανθεκτικότητα δημιουργούν ένα συνδυασμό φυσικής αντοχής και αξιοπιστίας, απαραίτητο για κάθε προϊόν που προορίζεται για επαγγελματική χρήση.

«Αυτό το υπερ-υψηλής ταχύτητας media φορμά θα προωθήσει περαιτέρω την εξέλιξη τόσο των συσκευών όσο και των εφαρμογών απεικόνισης και θα διευρύνει τις επιλογές κάρτας μνήμης που είναι διαθέσιμες στους χρήστες CompactFlash, όπως για παράδειγμα οι επαγγελματίες φωτογράφοι», δήλωσε ο κος Shigeto Kanda της Canon και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CFA. «Αναμένουμε πως αυτό το φορμά επόμενης γενιάς θα προσαρμοστεί και σε μια πληθώρα άλλων συσκευών εκτός από τις high-end φωτογραφικές μηχανές DSLR».

«Το υπερ-υψηλής ταχύτητας media το οποίο θα προκύψει από την εφαρμογή του νέου φορμά καρτών μνήμης, θα διευρύνει τις δυνατότητες των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών SLR και άλλων ειδών επαγγελματικού εξοπλισμού ψηφιακής απεικόνισης», δήλωσε ο κος Kazuyuki Kazami, Επιχειρησιακός Διευθυντής, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Nikon Corporation.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *