DSLR-α550 & DSLR-α500: Δύο νέες φωτογραφικές μηχανές DSLR από την Sony

Με τις δύο πανίσχυρες και γεμάτες με κάθε λογής ευκολία φωτογραφικές μηχανές DSLR της Sony, μπορείτε πιο εύκολα από ποτέ να τραβήξετε πανέμορφες φωτογραφίες, οικογενειακά πορτραίτα χωρίς πολλές ρυθμίσεις, απίστευτα στιγμιότυπα από τις διακοπές σας και σκηνές γεμάτες δράση.

sonydslra500

Η DSLR-α500 (12.3 megapixel) και η DSLR-α550 (14.2 megapixel) διαθέτουν τα εξελιγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της Sony που συνδυάζουν τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που προσφέρει η λήψη μέσω του Live View με τις άφθονες δυνατότητες να υλοποιήσετε το δημιουργικό σας όραμα.

Στην καρδιά και των δύο μηχανών βρίσκεται ένας νέος αισθητήρας Exmor™ CMOS ο οποίος εξασφαλίζει ευκρινείς εικόνες με χαμηλό ψηφιακό θόρυβο, γεμάτες λεπτομέρεια και ζωντανά χρώματα. Ο βελτιωμένος αισθητήρας διαθέτει on-chip τις ίδιες πανίσχυρες τεχνικές μείωσης θορύβου με την full frame DSLR α900 και λειτουργεί με αλγόριθμους που διαχειρίζεται ο νέος, υψηλής ταχύτητας επεξεργαστής εικόνας BIONZ™ με αποτέλεσμα εκπληκτικές εικόνες αλλά και άμεση ανταπόκριση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες λήψης. Η δραματική μείωση των επιπέδων του θορύβου επιτρέπει πλέον λήψεις με απίστευτη ευαισθησία, μέχρι και ISO 12.800, με αποτέλεσμα πανέμορφες εικόνες σε περιστάσεις που αποτελούν πρόκληση για τον φωτογράφο, όπως οι εσωτερικές λήψεις υπό το φως των κεριών χωρίς τρίποδο.

Χάρη στον πανίσχυρο επεξεργαστή εικόνας BIONZ, η λειτουργία Quick AF Live View υποστηρίζει πλέον ακόμη ταχύτερη απόκριση στη λήψη, με άμεση, ακριβέστατη αυτόματη εστίαση. Έτσι, η δημιουργία όμορφων πορτρέτων και η λήψη σκηνών δυναμικής δράσης, είναι πιο εύκολη από ποτέ.

Με τον επεξεργαστή εικόνας BIONZ οι σκηνές γρήγορης δράσης μπορούν να αποτυπωθούν με ευκολία μέσω της λειτουργίας συνεχούς λήψης, η οποία πλέον διαθέτει μεγαλύτερες ταχύτητες. Με ενεργό το Live View μπορούμε να διατηρήσουμε ταχύτητα συνεχούς λήψης μέχρι και 4 fps, η οποία μπορεί να ανέβει στα 5 fps με τη χρήση του οφθαλμοσκοπίου. Η νέα λειτουργία προτεραιότητας ταχύτητας (Speed Priority) στην DSLR-α550 ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχυ στα απίστευτα 7 fps (με τις ρυθμίσεις AF και AE να παραμένουν αυτές του πρώτου καρέ). Αποτελεί ένα ισχυρό δημιουργικό εργαλείο για αιχμαλωτίσετε τις αδιόρατες αλλαγές την έκφραση σε ένα πορτρέτο ή συνεχόμενες σκηνές δυναμικής δράσης.

Για πρώτη φορά σε μια μηχανή DSLR, η λειτουργία Quick AF Live View συνδυάζεται πλέον με το Face Detection, δίνοντας προτεραιότητα στην αυτόματη εστίαση επάνω στα πρόσωπα των ανθρώπων και ρυθμίζοντας λεπτομερώς την ισορροπία έκθεσης και ισορροπίας λευκού για ευκρινή, πανέμορφα πορτρέτα με φυσικούς χρωματικούς τόνους δέρματος. Άλλη μια λειτουργία που κάνει το ντεμπούτο της στις DSLR της Sony είναι το Smile Shutter το οποίο ήδη διαθέτουν πολλά μοντέλα Cyber-shot. Το Smile Shutter, όταν είναι ενεργοποιημένο το Live view, ανιχνεύει τα πρόσωπα και τραβάει αυτόματα φωτογραφίες την κατάλληλη στιγμή για να απαθανατίσει χαρούμενα, φυσικά χαμόγελα.

Μια νέα ειδική λειτουργία, το Manual Focus Check Live View, βοηθάει στις μικρορυθμίσεις της σύνθεσής σας. Η προεπισκόπηση σε εικόνες με χαμηλά επίπεδα θορύβου απ’ ευθείας από τον αισθητήρα CMOS σας δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσετε την εστίαση και μικρολεπτομέρειες, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το Live view προσφέρει 100% κάλυψη πεδίου και διαθέτει γραμμές κανάβου στο περίγραμμα για μεγαλύτερη ακρίβεια στην σύνθεση του κάδρου. Υπάρχει επίσης μια επιλογή zoom για μεγέθυνση 7x ή 14x, ώστε να επιβεβαιώσετε από κοντά την σωστή εστίαση.

Η α500 διαθέτει μια ευκρινή οθόνη Clear Photo LCD Plus 3 ιντσών με δυνατότητα ανάκλησης για καθαρές συνθέσεις χωρίς κόπο και για ανασκόπηση των λήψεων.

Η α550 διαθέτει μια εκπληκτική οθόνη Xtra Fine LCD 3 ιντσών με ανάλυση 921k dot για ακριβέστατη εστίαση και ανασκόπηση των λήψεων σε φωτογραφική ποιότητα με, κορυφαία στην κατηγορία της, απόδοση χρωμάτων, αντίθεση και λεπτομέρεια. Η οθόνη ανακλίνεται 900 προς τα επάνω και αντίστοιχα 900 προς τα κάτω, επιτρέποντας λήψεις ‘free-angle’ σε λειτουργία live view, ουσιαστικά από κάθε θέση, χωρίς συμβιβασμούς. Ένας αισθητήρας μετρά τα επίπεδα του φωτισμού στο περιβάλλον και αυτόματα ανεβάζει την φωτεινότητα της LCD όταν αυτά είναι υψηλά ώστε η εικόνα στην οθόνη να είναι ευκρινής. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν ένα φωτεινό οπτικό οφθαλμοσκόπιο με εύρος κάλυψης πεδίου 95% ως εναλλακτικό τρόπο καδραρίσματος και εστίασης από τις λήψεις με Live view.

Ο χειρισμός και για τις δύο μηχανές είναι ευφυώς απλουστευμένος, χάρη στο επανασχεδιασμένο on-screen interface το οποίο προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες και τις ρυθμίσεις όταν έχετε επιλέξει το Live view. Μια ευκρινής διαγραμματική απεικόνιση στην οθόνη δίνει σαφείς ενδείξεις για το πώς η ταχύτητα του κλείστρου και οι ρυθμίσεις του διαφράγματος θα επηρεάσουν την τελική εικόνα.

Οι δημιουργικές δυνατότητες έχουν επεκταθεί χάρη στη νέα λειτουργία Auto HDR μέσω της οποίας αποτυπώνεται μεγαλύτερη πληροφορία όσον αφορά τις σκιές και τα φωτισμένες περιοχές στα τοπία, στους εσωτερικούς χώρους και σε άλλες περιπτώσεις. Το υψηλό δυναμικό εύρος (HDR – High Dynamic Range) αναφέρεται σε μια ειδική τεχνική, η οποία συνδυάζει δύο ή περισσότερα καρέ με διαφορετικές ρυθμίσεις έκθεσης και ήταν προσιτή μόνο σε ενθουσιώδεις της φωτογραφίας οι οποίοι διέθεταν τρίποδα και ειδικό λογισμικό επεξεργασίας εικόνας στον υπολογιστή τους. Η α500 και η α550 διαθέτουν πανίσχυρους αλγορίθμους για να συνδυάσουν και να βελτιστοποιήσουν δύο διαδοχικά καρέ σε χρόνο μόλις 10 δευτερολέπτων, διορθώνοντας κάθε σφάλμα ευθυγράμμισης που θα προκύψει λόγω της μη χρήσης τριπόδου – μια μοναδική τεχνολογία της Sony. Το αποτέλεσμα είναι μια εικόνα υψηλού δυναμικού εύρους, η οποία συναγωνίζεται το μεγάλο φυσικό τονικό εύρος του ανθρώπινου ματιού – χωρίς την ανάγκη τριπόδου ή υπολογιστή.

Η βελτιστοποίηση του δυναμικού εύρους με το σύστημα D-Range Optimiser που διέθεταν προηγούμενα μοντέλα της Sony έχει αναβαθμιστεί για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε πορτρέτα με οπίσθιο φωτισμό και άλλες ‘δύσκολες’ σκηνές με μεγάλη αντίθεση. Ο πανίσχυρος επεξεργαστής ΒΙΟΝΖ έχει τη δυνατότητα πλέον να βελτιστοποιεί δεδομένα εικόνας σε πραγματικό χρόνο ακόμα και σε λειτουργία συνεχούς λήψης, και να επεξεργάζεται την φωτεινότητα και την αντίθεση σε διαφορετικές περιοχές κάθε καρέ, ώστε να έχουμε φυσικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα. Το επίπεδο της βελτιστοποίησης μπορεί επίσης να επιλεγεί χειροκίνητα μεταξύ 5 διαφορετικών επιπέδων επεξεργασίας.

Ένα κουμπί Smart Teleconvertor φροντίζει να μεγαλώσει άμεσα το μέγεθος της εικόνας κατά 1,4x ή 2x ώστε να επεκταθεί το εύρος zoom του φακού όταν θελήσετε να τραβήξετε εικόνες close-up με πλήρες φόντο.

Όπως όλες οι μηχανές DSLR της Sony, και τα δύο μοντέλα διαθέτουν SteadyShot™ INSIDE, το αποτελεσματικό σύστημα οπτικού σταθεροποιητή εικόνας, το οποίο αναιρεί τα φαινόμενα από το κούνημα της μηχανής μέχρι και 4 βήματα EV, ενώ φωτογραφίζετε χωρίς τρίποδο με οποιονδήποτε φακό.

Τόσο η α500 όσο και η α550 έχουν τη δυνατότητα, μετά τις λήψεις, να συνδεθούν στη δική σας τηλεόραση BRAVIA™ μέσω σύνδεσης HDMI (απαιτείται καλώδιο το οποίο δεν παρέχεται) για να απολαύσετε τις φωτογραφίες σας σε μεγάλη οθόνη. Τα συμβατά μοντέλα BRAVIA™ γυρίζουν αυτόματα σε λειτουργία PhotoTV HD και βελτιστοποιούν την αναπαραγόμενες εικόνες με απίστευτη λεπτομέρεια, χρώμα και διαύγεια. Η λειτουργία BRAVIA Sync σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το slideshow των φωτογραφιών σας από την άνεση του καναπέ με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης.

Και τα δύο μοντέλα θα σας επιτρέψουν να αιχμαλωτίσετε ακόμη περισσότερες απίθανες στιγμές χωρίς να ανησυχείτε μην ξεμείνετε από μπαταρία. Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία InfoLITHIUM™ (κωδικός NP-FM500H) της α500 επαρκεί μέχρι και για 1.000 λήψεις (πρότυπα CIPA, αριθμός κατά προσέγγιση) – που αποτελούν και την καλύτερη επίδοση από κάθε άλλο μοντέλο DSLR της σειράς ‘α’ μέχρι σήμερα. Η μπαταρία της α550 δίνει μέχρι και 950 φωτογραφίες με μια και μόνο φόρτιση.

Αν επιθυμείτε ακόμη περισσότερη αυτονομία, η νέα κάθετη λαβή VG-B50AM μπορεί να φιλοξενήσει έως και δύο μπαταρίες NP-FM500H. Αυτή η εξαιρετική λαβή δίνει στην α500 την απίστευτη δυνατότητα των 2.000 λήψεων μέγιστο (1.900 λήψεις για την α550), ενώ διαθέτει αυτόματο σύστημα αλλαγής μεταξύ των μπαταριών και ένδειξη ακριβείας στην οθόνη της μηχανής για την εναπομείνασα ενέργεια σε ποσοστιαία κλίμακα (%). Ένα επιπλέον κουμπί ενεργοποίησης του κλείστρου και διπλά κουμπιά χειρισμού εξασφαλίζουν την άνετη και ακριβέστερη φωτογράφηση τόσο σε οριζόντια (landscape), ή κατακόρυφη θέση (portrait).

Επίσης, με ένα Memory Stick™ στην καρδιά της Sony ‘α’ δεν έχετε κανέναν λόγο να ανησυχείτε. Τα βελτιωμένα Memory Stick PRO-HG Duo HX (με χωρητικότητα 4 GB, 8 GB, 16 GB ή 32 GB) είναι το τέλειο εργαλείο για την λειτουργία συνεχούς λήψης, αφού συνδυάζουν ιδανικά την τεράστια χωρητικότητα και την αστραπιαία ταχύτητα εγγραφής. Με το Memory Stick PRO-HG Duo HX των 32 GB δεν πρόκειται ποτέ να χάσετε μια σημαντική φωτογραφία, αφού οι λήψεις που πραγματοποιούνται ανά λεπτό είναι περίπου 270* (σε φορμά RAW+JPEG/L, 12 M). To Memory Stick PRO-HG Duo HX των 32 GB συνοδεύεται από αντάπτορα USB και είναι ιδανικό για χρήστες που επιθυμούν να μεταφέρουν δεδομένα με μεγάλη ταχύτητα: για 1.700 φωτογραφίες σε μέγεθος L (12 M) σε φορμά RAW+JPEG απαιτούνται μόλις 26 λεπτά.

Οι ψηφιακές SLR μηχανές της Sony DSLR-α550 και DSLR-α500 θα είναι διαθέσιμες από τα τέλη Οκτώβρη 2009.

Reblog this post [with Zemanta]

Posted by: Ilias on September 9, 2009

Category: Gadgets | 725 Views

Tags: , ,

Share: Tweet this!

Loading