Νέος Οδηγός της Greenpeace για την αγορά κλιματιστικών στην Ελλάδα

Ακόμα και τα πιο αποδοτικά ενεργειακά κλιματιστικά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν είναι πραγματικά οικολογικά. Αυτό αποκαλύπτει ο νέος Οδηγός με τίτλο «Οδηγός χρήσης και αγοράς για τα κλιματιστικά», τον οποίο δημοσίευσε σήμερα η Greenpeace.

air conditioner

Ο Οδηγός δημοσιεύεται με αφορμή τη θερινή περίοδο, καθώς και τη δράση «Αλλάζω κλιματιστικό» που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σκοπός του Οδηγού είναι να αναδείξει τις πραγματικά οικολογικές επιλογές δροσισμού, αλλά και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους καταναλωτές που επιθυμούν να κάνουν τη βέλτιστη περιβαλλοντικά επιλογή στην αγορά κλιματιστικού.

Στον οδηγό παρουσιάζονται τα μοντέλα που διατίθενται στην ελληνική αγορά, τα οποία κατατάσσονται με βασικό κριτήριο την ενεργειακή τους κατανάλωση, όπως αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις και τις ηλεκτρονικές σελίδες 11 αλυσίδων πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών(1). Καταδεικνύεται επίσης ότι ακόμα και τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης δεν είναι οικολογικά, εφόσον τα ψυκτικά τους μέσα είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου(2). Ταυτόχρονα, στον οδηγό τονίζεται η ανάγκη για ορθολογική χρήση του κλιματιστικού, σε συνδυασμό πάντα με μεθόδους φυσικού δροσισμού, ενώ παρέχονται και οι απαραίτητες σχετικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η χρήση κλιματιστικού στην Ελλάδα αυξάνεται δραματικά ετησίως, με τον αριθμό τους σήμερα να προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια, από τα οποία μόλις το 1-1,5 εκατομμύρια είναι ενεργειακής κλάσης Α. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στα θερμότερα καλοκαίρια, την έλλειψη μόνωσης των κτιρίων και την απουσία πρασίνου, που κάνουν το κλιματιστικό να φαίνεται ως η μοναδική λύση για λίγη δροσιά το καλοκαίρι. Η λύση αυτή όμως συντηρεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς η αυξημένη χρήση κλιματιστικών ευθύνεται εν πολλοίς για την κατανάλωση περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων που επιτείνουν το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Παράλληλα, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κλιματιστικών επιβαρύνει το σύστημα της ΔΕΗ, με ορατό τον κίνδυνο μπλακ άουτ, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής. Επιπλέον, η στροφή στα κλιματιστικά αγνοεί τους τρόπους φυσικού δροσισμού, οι οποίοι μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση της ζέστης το καλοκαίρι.

«Η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού έχει δυστυχώς οδηγήσει στην αλόγιστη χρήση κλιματιστικού, με σοβαρές συνέπειες για το κλίμα του πλανήτη. Ο οδηγός χρήσης και αγοράς κλιματιστικού μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών για τη σωστή επιλογή κλιματιστικού και την ορθολογική χρήση του, κυρίως όμως αναδεικνύει τους φυσικούς τρόπους δροσισμού, οι οποίοι ελάχιστα προβάλλονται σήμερα, παρά το γεγονός ότι είναι αποτελεσματικοί, οικονομικοί και φιλικοί προς το περιβάλλον», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.

Η Greenpeace θεωρεί ότι η δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης «Αλλάζω κλιματιστικό» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, το όποιο περιβαλλοντικό όφελος όμως μπορεί να μεγιστοποιηθεί εάν η συγκεκριμένη δράση ενισχυθεί από μια σειρά από άλλα μέτρα. Για το λόγο αυτό η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναλάβει δράσεις ενημέρωσης και προώθησης των εναλλακτικών μεθόδων φυσικού δροσισμού, καθώς και να εξασφαλίσει την ασφαλή ανάκτηση και καταστροφή των ψυκτικών υγρών των προς απόσυρση κλιματιστικών, προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή τους στο περιβάλλον. Επιπλέον, η χώρα οφείλει να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Reblog this post [with Zemanta]

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *