Το Honda FCX Clarity κερδίζει το 2009 WORLD GREEN CAR

112_0711_02zhonda_fcx_clarityfront_three_quarter_view

Το Honda FCX Clarity, το επαναστατικό υδρογονοκίνητο όχημα κυψελών καυσίμου μηδενικών εκπομπών ρύπων, ανακηρύχθηκε Παγκόσμιο Πράσινο Αυτοκίνητο (World Green Car) στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης.

Το Honda FCX Clarity επιλέχθηκε από μία αρχική λίστα 22 μοντέλων, η υποψηφιότητα των οποίων είχε προταθεί από 59 κριτές του θεσμού World Car, από 25 χώρες από όλο τον κόσμο. Είναι η δεύτερη φορά που η Honda κερδίζει το βραβείο, καθώς το Civic Hybrid κατέκτησε την ίδια διάκριση το 2006.

Για να διεκδικήσει μία υποψηφιότητα για το βραβείο 2009 World Green Car*, ένα όχημα έπρεπε να έχει κυκλοφορήσει σε μία τουλάχιστον σημαντική αγορά κατά τη διάρκεια του 2008. Το όχημα ή η πράσινη τεχνολογία μπορεί να είναι ήδη στην παραγωγή ή να πρόκειται για πειραματικό πρωτότυπο με πιθανή εφαρμογή στο άμεσο μέλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση της υποψηφιότητας είναι επίσης η παροχή τουλάχιστον 10 αυτοκινήτων για ατομικές ή δημοσιογραφικές αξιολογήσεις.

Στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη ήταν οι εκπομπές ρύπων, η κατανάλωση καυσίμου, και η χρήση μιας πολύ προηγμένης τεχνολογίας παραγωγής / μετάδοσης ισχύος (πέρα από τα εξαρτήματα των κινητήρων), με στόχο την αύξηση της περιβαλλοντικής συμβατότητας του οχήματος.

Η επιτροπή των 59 μελών επέλεξε το FCX Clarity, το Mitsubishi iMiEV, και το Toyota iQ ως τους τρεις επικρατέστερους φιναλίστ για το βραβείο 2009 World Green Car.

Οι κριτές δήλωσαν ότι: «Το FCX Clarity είναι ένα απόλυτα πραγματικό, υδρογονοκίνητο πολυτελές sedan, το οποίο διαθέτει όλες τις ανέσεις που περιμένει ο κόσμος περιμένει από ένα premium μοντέλο, έχει αυτονομία 430 km, κατανάλωση περίπου 3,3 litres/100 km και μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ενώ υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η βιομηχανία αυτοκινήτου γι’ αυτή την τεχνολογία – οι κυβερνήσεις χρειάζεται να συνεργαστούν για να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας αληθινής υποδομής ανεφοδιασμού – πρέπει να απονεμηθούν εύσημα στη Honda που προχώρησε σε ένα τόσο τολμηρό βήμα με τη μίσθωση του FCX Clarity σε πελάτες στην Καλιφόρνια, αντί 600 Αμερικανικών δολαρίων το μήνα. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι τα οχήματα κυψελών καυσίμου γίνουν εμπορική επιτυχία, αλλά βγάζουμε το καπέλο μας στη Honda που συνεχίζει να εξελίσσει αυτή την ακριβή τεχνολογία σε μία εποχή που το κάθε ευρώ μετράει …»

Το βραβείο συμπίπτει με την ανακοίνωση της Honda για τη δημιουργία ενός νέου τμήματος έρευνας υδρογόνου στο Ευρωπαϊκό R&D κέντρο της στο Offenbach, Γερμανία. Το νέο τμήμα θα επιφορτιστεί με την αξιολόγηση της τεχνολογίας υδρογόνου σε Ευρωπαϊκές συνθήκες, ενώ θα συνεργαστεί με μία ομάδα ειδικών που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη μιας κατάλληλης υποδομής ανεφοδιασμού.

Όταν έμαθε τα νέα για το βραβείο, ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Honda Motor Europe, Ken Keir σχολίασε: «Αυτό το βραβείο καταξιώνει τη μακροχρόνια δέσμευση της Honda στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου και στην έρευνα εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Μας τιμά που κερδίσαμε μία τόσο σημαντική διάκριση για το επαναστατικό μας όχημα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Κατασκευάζοντας ένα αποκλειστικό, υδρογονοκίνητο όχημα κυψελών καυσίμου και βάζοντάς το σε περιορισμένη παραγωγή, αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας ως σαν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητήρων παγκοσμίως, που ασχολείται με σημαντικά θέματα όπως οι εκπομπές ρύπων και η ενεργειακή βιωσιμότητα. Το FCX είναι μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος ευρείας κλίμακας που λαμβάνει χώρα σε πραγματικές συνθήκες με αληθινούς πελάτες».

Το World Green Car Award δεν είναι η μοναδική διάκριση που έλαβε η Honda για τα πιο πράσινα μοντέλα της. Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, το νέο υβριδικό όχημα Honda Insight τιμήθηκε με το Red Dot Award*** για την κομψή, αεροδυναμικά ανάγλυφη σχεδίασή του. Το 2008, η Honda είχε κερδίσει πάλι το Red Dot Award για την προηγμένη σχεδίαση του Honda Accord, ενώ παλιότερα, η Ιαπωνική εταιρία έλαβε τα “Best of the Best” Red Dot Awards για το Honda S2000 το 2001 και το 5-θυρο Civic το 2007.

* Το βραβείο World Green Car καθιερώθηκε το 2004 και αποτελεί μέρος του γενικού προγράμματος World Car of the Year Awards που έχει διεθνή εμβέλεια. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον τίτλο Green Car of the Year που δίδεται στις ΗΠΑ από το Green Car Journal.

Honda FCX Clarity Video

Reblog this post [with Zemanta]
buzzculldigmeforacampfreestuffdeliciousgooglefacebooktwitterdiggyahoobuzz

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε..