Video: Ισλανδία - Η χώρα των πάγων

Flag of Iceland

Το όνομά της, Iceland, σημαίνει χώρα των πάγων. Η ονομασία της αποδίδεται στους Βίκινγκς που μαζί με τους Νορμανδούς είναι πιθανόν ότι αποτέλεσαν τους πρώτους κατοίκους του νησιού. Η έκτασή της είναι 103.000 τετρ. χλμ., αλλά από αυτά μόνο τα 42.000 τετρ. χλμ. είναι δυνατό να κατοικηθούν. Έχει πληθυσμό 260.000 περίπου κατοίκους. Πρωτεύουσα του νησιού και του κράτους της Ισλανδίας είναι η Ρέικιαβικ με 95.000 περίπου κατοίκους. Άλλες πόλεις: Ακουρεύρι, Κοπαβογκούρ κ.ά.

Είναι χώρα ορεινή με ηφαιστειογενές έδαφος, με πολλούς ποταμούς και λίμνες και με κύριο χαρακτηριστικό της τους αιώνιους πάγους, που σκεπάζουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Γι’ αυτό και Το ψηλότερο όρος της είναι το Όραιφα-Γιέκου (2.118 μ.), ενώ το σπουδαιότερο ηφαίστειο της είναι το Έκλα στη ΝΔ. πλευρά του νησιού. Η παραλία του νησιού χαρακτηρίζεται από τα πολλά φιόρδ της. Ονομαστά είναι τα Άσκαρ, Έγια και Σκάγια βόρεια και τα Ίσα, Μπάιντ και Φάσκα στα δυτικά. Οι ποταμοί της, αν και μικροί, σχηματίζουν θεαματικούς, αλλά και πολύτιμους για την οικονομία της χώρας, καταρράκτες που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ισλανδία συναντιέται και ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Ευρώπης, ο Ντέττιφος με 105 μ. ύψος. Χαρακτηριστικό επίσης του νησιού είναι οι θερμοπίδακές του που χρησιμοποιούνται για οικιακή θέρμανση.

Το κλίμα της στο δυτικό και νότιο τμήμα της δέχεται την επίδραση του ρεύματος του κόλπου και είναι σχετικά ήπιο, σε άλλες όμως περιοχές η θερμοκρασία κατεβαίνει μέχρι τους -30° C.


Reblog this post [with Zemanta]
BuzzCullBobitdigmefreestuffdeliciousgoogle bookmarksFacebookTwitterDigg

Posted by: Ilias on February 13, 2009

Category: Κόσμος | 49 Views

Tags: , ,

Διαβάστε επίσης:

Ένα Σχόλιο στο “Video: Ισλανδία - Η χώρα των πάγων”

  1. Κωστας Σιδηροπουλος

    Φανταστικη Ισλανδια!Βλεπεις την γεννηση του πλανητη μας!

Σχολιάστε..