James Allan: Χωρίς μετρητά για ένα χρόνο

Φανταστείτε να μη χρησιμοποιείτε μετρητά για ένα ολόκληρο χρόνο, να μην έχετε καθόλου κέρματα στις τσέπες σας, ούτε και χρήματα στο πορτοφόλι σας, αντί γι’ αυτά, το μόνο που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η κάρτα Visa για να ζήσετε, να εργαστείτε, να παίξετε και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε…

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον James Allan, τον 25χρονο σχεδιαστή ιστοσελίδων από το Λονδίνο, ο οποίος ορκίστηκε στους φίλους του και την οικογένειά του ότι θα ζήσει χωρίς μετρητά για τουλάχιστον ένα χρόνο, σε συνέχεια στοιχήματος σύμφωνα με το οποίο δεν θα χρησιμοποιούσε οποιοδήποτε νόμισμα με τη μορφή της Βασίλισσας πάνω του, στα οποία περιλαμβάνονται τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα γραμματόσημα, αλλά θα χρησιμοποιούσε μόνο την κάρτα του Visa payWave για να πληρώνει για όλες του τις αγορές.

Ο James Allan δήλωσε: «To βασικό κίνητρο πίσω από την ‘περιπέτειά’ μου ήταν ότι δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ μετρητά – προτιμώ τις κάρτες γιατί νιώθω πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς τα μετρητά μπορούν εύκολα να κλαπούν ή να χαθούν. Επιπλέον, ήθελα να δω αν μπορεί κάποιος να ζήσει μια ζωή χωρίς μετρητά, καθώς πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα χρόνου να ζούμε όλοι με αυτό τον τρόπο».

Στην προσπάθειά του, ο James χρησιμοποιεί την κάρτα για ανέπαφες συναλλαγές Visa payWave. Πρόκειται για μια νέα μέθοδο πληρωμών με κάρτα που επιτρέπει στους καταναλωτές να ολοκληρώσουν μια συναλλαγή, απλά κρατώντας την κάρτα Visa μπροστά από το τερματικό Visa payWave.

Δεν απαιτείται η χρήση αριθμού Pin για συναλλαγές χαμηλότερης αξίας των £10 (περίπου 15 Ευρώ), γεγονός που κάνει την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής πολύ συντομότερη και κατ’ επέκταση, μειώνει το χρόνο αναμονής στην ουρά και το ψάξιμο για κέρματα.

Συνεχίζει λέγοντας: «Όταν ξεκίνησα αυτό το εγχείρημα, δεν ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσα να κινηθώ χωρίς μετρητά για ένα χρόνο, ωστόσο μέχρι τώρα είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι περίμενα.

Έχω ακόμα προβλήματα κυρίως με μικρά καταστήματα και τα λεωφορεία, αλλά έχω ήδη δει μεγάλη αύξηση των σημείων που δέχονται κάρτες για ανέπαφες πληρωμές, όπως τα ταξί και τα μπαρ. Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός θα υπάρχει μια συνεχόμενη αύξηση των καταστημάτων αυτών σε ολόκληρη την πόλη».

Το εγχείρημα «Xωρίς μετρητά για ένα χρόνο» έχει αλλάξει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο ο James ξοδεύει τα χρήματά του. Πλέον, προγραμματίζει τα έξοδά του σε ημερήσια βάση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαχειρίζεται τα οικονομικά του πολύ πιο υπεύθυνα. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, ο James θα προγραμματίσει πολλές δραστηριότητές του, όπως που θα κάνει τα ψώνια του και που θα βρεθεί με τους φίλους του, ώστε να είναι βέβαιος ότι θα μπορεί να πληρώσει με κάρτα».

Σχολιάζοντας τις βελτιωμένες ικανότητες του όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών του, ο James σημείωσε: «Συνειδητοποίησα ότι μη έχοντας μετρητά πάνω μου, απέφυγα αρκετές παρορμητικές αγορές και έτσι κατάφερα να είμαι πιο συντηρητικός με τα χρήματά μου. Ωστόσο, θα είναι πολύ ευκολότερο όταν οι κάρτες θα είναι ο προτιμώμενος τρόπος πληρωμών και τότε, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να επιστρέφει στα μετρητά».

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του, ο James χρειάστηκε να περπατήσει 16 περίπου χιλιόμετρα διασχίζοντας το Λονδίνο στη μέση της νύχτας, προκειμένου να βρει ένα μέρος όπου θα μπορούσε να «γεμίσει» τη oyster κάρτα του (κάρτα για ανέπαφες συναλλαγές για τις συγκοινωνίες του Λονδίνου), μπήκε σε αμέτρητα μικρά καταστήματα κάνοντας επιπλέον αγορές προκειμένου να φτάσει το όριο των £5 (περίπου 7,5Ευρώ), ενώ προσέφερε τα £150 (225Ευρώ) μετρητά που βρήκε στο δρόμο σε ένα φίλο του.

Ωστόσο, σε συνέχεια της μεγάλης του αναζήτησης για 16 χιλιόμετρα, ο James έστειλε μια επιστολή στο γραφείο του δημάρχου αναφέροντας το πρόβλημα που συνάντησε και πήρε αμέσως την απάντηση ότι ως αποτέλεσμα του αιτήματός του, αλλά και παρόμοιων αιτημάτων άλλων πολιτών, ο Δήμος εγκαθιστά 1.600 νέα σημεία στο Λονδίνο, στα οποία θα μπορεί κάποιος να γεμίσει την κάρτα oyster.

Η Visa βοηθά τον James να ολοκληρώσει το εγχείρημά του, ένας άθλος που δεν έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί! «Έχω ψάξει αρκετά και δεν έχω βρει κανέναν που κατάφερε να περάσει ένα χρόνο χωρίς καθόλου μετρητά», συμπλήρωσε ο James.

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την πορεία του James στην προσπάθεια του «Χωρίς μετρητά για ένα χρόνο» μπορείτε να επισκεφθείτε το blog του στη διεύθυνση: http://losingface.wordpress.com

You may also like...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *