Το τέλος του ποντικιού των υπολογιστών

Goodbye Mouse

Μετά από σαράντα σχεδόν χρόνια πλησιάζει πλέον το τέλος του γνωστού ποντικού των προσωπικών υπολογιστών. Η εταιρεία ερευνών Gartner προβλέπει ότι σε τρία έως πέντε χρόνια τα ποντίκια δεν θα χρησιμοποιούνται για τον χειρισμό των υπολογιστών και θα αντικατασταθούν από μηχανισμού αφής αλλά και αναγνώρισης εκφράσεων προσώπου.

Η Panasonic έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, με τις συσκευές της να αναγνωρίζουν τις κινήσεις χεριών και κεφαλιού του χρήστη για τη λειτουργία τους. Άλλες εταιρείες αναπτύσσουν τρόπους χειρισμού συσκευών με τη σκέψη, μέσω μιας συσκευής που ο χρήστης φοράει στο κεφάλι.

Στελέχη της Logitech, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής περιφερειακών για υπολογιστές παγκοσμίως, έχουν αναμενόμενα αντίθετη άποψη. «Το τέλος του ποντικιού είναι κάτι που όλοι υπερβάλουν» σχολιάζει ο Ρόρι Ντούλι, αντιπρόεδρος και γενικός δειυθυντής του τμήματος περιφερειακών της εταιρείας. «Η εταιρεία έχει πουλήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ποντίκια, αριθμός που δείχνει τη σημασία της συγκεκριμένης συσκευής». Ο ίδιος παραδέχτηκε ωστόσο ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν με τους υπολογιστές αλλάζει με ταχείς ρυθμού.

Πόσο εύκολο όμως θα είναι για τους απλούς καταναλωτές να κουνούν τα χέρια ή να κάνουν γκριμάτσες για να λειτουργήσουν μία συσκευή; «Το κάνουν ήδη εκατομμύρια, χάρη σε συσκευές όπως το Wii της Nintendo και τηλέφωνα όπως το iPhone» σχοολιάζει ο Τζ. Πρέντις, στέλεχος της Gartner.

Πάντως, το περιφερειακό που δεν αναμένεται σύντομα να αντικατασταθεί είναι το πληκτρολόγιο. «Με όλα του τα ελαττώματα, το πληκτρολόγιο θα παραμείνει ο κύριος τρόπος εισαγωγής κειμένου σε έναν υπολογιστή» αναφέρει ο Πρέντις. «Αυτό όμως που σύντομα θα αλλάξει είναι η εικόνα ενός πληκτρολογίου με ένα ποντίκι στο πλάι».

kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Loading
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34