Δέκα τρόποι για να αυξήσετε το εισόδημά σας

Το περιοδικό Money Magazine συνέλεξε τις καλύτερες συμβουλές από κορυφαίους «επενδυτές», πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται εν ζωή.

1. Να είστε ταπεινοί

Όταν δεν γνωρίζεις κάτι, το να δεχθείς ότι δεν το γνωρίζεις, είναι από μόνο του γνώση.
Κομφούκιος

Η επένδυση είναι ένα μεγάλο στοίχημα σε ένα αβέβαιο μέλλον. Όσο γνωρίζεις πόσο αβέβαιο είναι, τόσο έρχεται και η γνώση. Πάντα θεωρούμε ότι το μέλλον θα είναι παραπλήσιο ή παρόμοιο με το παρελθόν. Είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε βάσει των προβλέψεων των ειδικών, οι οποίοι ωστόσο, δεν γνωρίζουν τίποτα περισσότερο απ’ ότι εμείς για το τι θα συμβεί.

Το να είστε ταπεινοί όσον αφορά την αβεβαιότητα σάς επιτρέπει να αποφεύγετε δαπανηρά λάθη. Πριν προχωρήσετε σε μια επένδυση να αναρωτηθείτε: «Αν κάνω λάθος τι;».

2. Υπολογίστε το ρίσκο

Εκείνος που είναι υπερβολικά επιφυλακτικός, δεν επιτυγχάνει τίποτα.
Friedrich von Schiller

Οι αποδόσεις που θα πάρετε είναι ανάλογες του ρίσκου που θα αναλάβετε. Αποτελεί θεμελιώδη νόμο των αγορών. Για τον παραπάνω λόγο οι πενταετείς προθεσμιακές καταθέσεις έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο από τις εξαμηνιαίες. Εξετάζοντας το θέμα και ιστορικά, μπορούμε να παρατηρήσουμε το συγκεκριμένο νόμο. Από το 1926 και έπειτα, οι αποδόσεις των μετοχών (μεγαλύτερο ρίσκο) ήταν υψηλότερες από τις αντίστοιχες των κρατικών ομολόγων (μεσαίο ρίσκο) και των μηδενικών σχεδόν πραγματικών αποδόσεων των έντοκων γραμματίων (χαμηλό ρίσκο).

Μεταξύ άλλων ο νόμος προτείνει:

  •  Για να εξασφαλίσετε επαρκή απόδοση, θα πρέπει να τοποθετήσετε μέρος των κεφαλαίων σας σε μεγάλου ρίσκου μετοχές – οι μόνες επενδύσεις που μπορούν εύκολα να υπερκεράσουν τον πληθωρισμό.
  • Αν κάποιος χρηματοοικονομικός σύμβουλος σάς προσφέρει ένα προϊόν με μεγάλη απόδοση και χαμηλό ρίσκο, ζητήστε την προσφορά του σε γραπτή και υπογεγραμμένη μορφή. Μετά να τη στείλετε, μαζί με τα στοιχεία του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

3. Να έχετε κεφάλαια στην άκρη

Να αποταμιεύετε όσο μπορείτε, κανένα πρωινό δεν διαρκεί ολόκληρη μέρα.
Benjamin Franklin

Το πρώτο βήμα για την «κατασκευή» ενός σοβαρού επενδυτικού σχεδίου είναι να δημιουργήσετε αποθέματα κεφαλαίου με τα οποία να μπορείτε να συντηρηθείτε τρεις με έξι μήνες, ώστε να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε βραχυπρόθεσμες μη αναμενόμενες καταστάσεις.

4. Να τα ανακατέψετε

Αποτελεί στοιχείο σοφού ανθρώπου να «διατηρήσει» τον εαυτό του σήμερα για το αύριο και να μην επιχειρεί να βάλει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι.
Miguel de Cervantes

Τίποτα δεν μπορεί να διασπάσει τη σχέση μεταξύ ρίσκου και απόδοσης, αλλά ένα χαρτοφυλάκιο με μίγμα χρηματοοικονομικών προϊόντων μπορεί να το «λυγίσει». Όταν τοποθετείτε τα χρήματά σας σε διαφορετικά είδη στοιχείων, η αύξηση της αξίας ορισμένων θα μειώσει την επίδραση της πτώσεις άλλων, περιορίζοντας το συνολικό ρίσκο. Για να δουλέψει το μίγμα θα πρέπει να είναι αντίθετες οι κινήσεις των τιμών των μετοχών. Να αγοράσετε μετοχές και από ξένα χρηματιστήρια, όπως επίσης μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων.

5. Να είστε υπομονετικοί

Δεν έβγαλα λεφτά με το να σκέφτομαι. Τα έβγαλα όταν καθόμουνα, όταν καθόμουνα υπομονετικά.
Edwin Lefevre

Σε έρευνα που έγινε μεταξύ του 1991 και του 1996, σε 66.000 νοικοκυριά βρέθηκε ότι όσοι προέβαιναν στις λιγότερες αγοραπωλησίες είχαν τις υψηλότερες αποδόσεις.

6. Να μην ακολουθείτε το πλήθος

Η μόδα δημιουργείται για να γίνει εκτός μόδας.
Coco Chanel

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η μόδα μεταξύ των επενδυτών ήταν να επενδύουν στην Firsthand Technology Value fund. Είχε απόδοση 23,7% το 1998 και το αστρονομικό 190,4% το 1999. Αλλά όταν όλοι άρχισαν να κινούνται για την απόκτηση της μετοχής, άρχισε να υποχωρεί η τιμή με αποτέλεσμα το 2001 να σημειώσει απώλειες 31,6%.

7. Να αγοράζετε φθηνά

Αν μια επιχείρηση αξίζει ένα δολάριο και την αγοράζω με 40 cents, τότε κάτι καλό μπορεί να μου συμβεί.
Warren Buffett

Μέσα στις καλύτερες μετοχές του Dow Jones την τελευταία δεκαετία δεν περιλαμβάνονται οι μετοχές της Microsoft και της Intel. Το 1997, κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής παραφροσύνης, η αγορά είχε κορεστεί με αποτέλεσμα οι επενδυτές να κερδίζουν μόλις ένα δολάριο σε κάθε 11,5 δολάρια επένδυσης (8,7% απόδοση). Ωστόσο όσοι εκ των επενδυτών διέβλεπαν την επικείμενη ανάπτυξη βγήκαν κερδισμένοι.

8. Να μην επενδύετε μόνο σε μια χώρα

Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο, εκείνοι που δεν ταξιδεύουν διαβάζουν μόνο μια σελίδα.
St. Augustine

Οι κάτοικοι στις ΗΠΑ το γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, αν κάποιος Αμερικανός επενδυτής είχε τοποθετηθεί και στο εξωτερικό σε αναλογία 80% – 20%, τότε θα είχε μέση ετήσια απόδοση 8,4% όση απόδοση θα έχει αν τοποθετούσε το 100% στις ΗΠΑ. Ωστόσο θα είχε χαμηλότερο ρίσκο καθώς, για το συγκεκριμένο εξεταζόμενο διάστημα, οι απώλειες σε μια αγορά αντισταθμίζονταν από κέρδος σε άλλες.

9. Να δανείζεστε με σύνεση

Δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής για κάποιον ο οποίος έχει δανειστεί υπερβολικά πολύ, με υπερβολικά λίγο εισόδημα.
John Kenneth Galbraith

Η αλήθεια είναι η εξής: Αν τους αφήσεις, οι δανειστές είναι περισσότερο από πρόθυμοι να σε υπερκαλύψουν σε κεφαλαιακές ανάγκες, κυρίως μέσω πιστωτικών καρτών. Θα πρέπει να θεσπίζετε μόνοι σας κανόνες:

  • i) Όχι στις πιστωτικές κάρτες. Δεν είναι ποτέ καλό να πρέπει να πληρώσετε 12% με 18% περισσότερο για κάτι που θα καταναλώσετε.
  • ii) Δανειστείτε μόνο για να επενδύσετε σε περιουσιακά στοιχεία. Σπίτι ναι, εκπαίδευση φυσικά, αλλά όχι για διακοπές για έναν δείπνο ή για μια τηλεόραση 50 ιντσών.

10. Να κρατάτε τα λεφτά εκεί που πρέπει

Ένας σοφός άνθρωπος θα πρέπει να έχει τα χρήματα στο κεφάλι του, αλλά όχι στην καρδιά του.
Jonathan Swift

Οι άνθρωποι που δηλώνουν ότι δίνουν μεγάλη αξία στα χρήματα είναι λιγότερο ευτυχισμένοι (σύμφωνα με έρευνα) από εκείνους που ενδιαφέρονται περισσότερο για την αγάπη και τους φίλους τους.

kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *